”När jag satt på flygplanet kunde jag andas på riktigt, jag visste att det skulle bli bra.”

Jag kom till Sverige i slutet av 2015

Då jag var 15 år gammal. Två veckor innan hade jag bestämt mig för att jag skulle fly. Jag bestämde mig på tjugofem sekunder. Jag hade inget val.

När jag anlände i Malmö gick jag till migrationsverket för att söka asyl. Första veckan fick jag bo på ett boende i Trelleborg innan jag fick flytta till fina Lidingö.

Jag visste ingenting om Sverige

Jag hade hört rykten om att alla svenskar var rasister, men det stämde inte. Jag fick träffa min språkkompis Lotta som jag fortfarande har kontakt med. Efter ett tag fick jag börja i skolan och träffa alla kompisar. Mina kompisar har hjälpt mig mycket.

Jag har pratat med min mamma kanske två gånger sedan jag kom till Sverige. Hon sa ”kom inte tillbaka hit”. Detta för min egen skull. Jag saknar familjen varje dag, men vad ska man göra. Det är en risk man måste ta. Min pappa har misshandlat mig hela mitt liv och det finns inget alternativ för mig att återvända till Albanien.

Ermir, Robert och Ville

Utan Nema Problema hade jag aldrig varit där jag är nu

Jag läser natur på svenskt gymnasium, har startat och driver två företag och är simtränare i Nema Problema Idrottsförening.

Om ett år fyller jag arton år och då blir jag antagligen utvisad från Sverige. Jag vill inte tänka på det nu för jag ska stanna här. Det är inte bara jag som behöver Sverige, Sverige behöver också människor som vill studera och som kan bli något i framtiden. Jag ska bevisa att jag är den personen.

Svenskar är som en spegel. Om du är trevlig mot dem så är de trevliga mot dig och är du arg är de arga. Det är bra att vara en spegel tycker jag.

Ermir Jaupaj 2017-08-10

Ermir simtränare

Foto: Sebastian Dahlström, Cloudberry Photography