Amir är 22 år och kommer från Afghanistan. Han är en av många ensamkommande ungdomar som har gått gymnasiet i Sverige och omfattats av den så kallade gymnasielagen. För att få stanna kvar i Sverige efter studenten behövde han därför hitta ett jobb inom 6 månader. Utan några kontakter på arbetsmarknaden så kändes möjligheten att få en fast anställning på så kort tid liten. Amir sökte sig därför till Nema Problemas mentorprogram för ungdomar (NPUM) där han träffade sin mentor Charbel.

Charbel kommer från Libanon och är själv ganska ny i Sverige. Av egen erfarenhet vet han hur tufft det är som nyanländ att komma in på den svenska arbetsmarknaden, men han berättar att han hade mycket bättre förutsättningar när han kom hit jämfört med Amir.

– Jag hade mer kontakter och jag hade en högskoleutbildning, och ändå var det tufft för mig i början. Det är en stor utmaning att som nyanländ hitta ett jobb, särskilt på så begränsad tid som Amir hade, berättar Charbel. Eftersom Amir omfattades av gymnasielagen så hade han 6 månader på sig efter studenten att få en fast anställning, annars skulle han bli utvisad. Charbel berättar att det var en tung och stressig period och han kände ett stort ansvar som mentor.

Amir berättar att han sökte 5-6 jobb varje kväll när han kom hem från sitt deltidsjobb utan att få några svar. – Jag kände mig besviken över att inte få något jobb och orolig för den ovissa framtiden, det var jättetungt, säger Amir. När han träffade Charbel fick han hjälp med sitt CV och personliga brev och de sökte jobb tillsammans. Charbel berättar att ett av hans bästa minnen är när de satt på ett café i Sundbyberg och skrev färdigt Amirs CV. Amir sa att han aldrig trodde att hans CV skulle kunna se så bra ut. Amir berättar också att han har kunnat hjälpa sina vänner med deras CV:n och att de senare också har fått jobb. Amir och Charbel har även spelat fotboll tillsammans och det är många i fotbollslaget som har engagerat sig i Amirs situation.

Efter några månader och otaliga jobbansökningar senare så kunde Amir äntligen ringa till Charbel och berätta att han fått ett jobb. Det var en otrolig lättnad, inte minst för Amir, då beskedet innebar att han inte längre behövde oroa sig för att bli utvisad. Han jobbar nu på ett äldreboende på Värmdö som han trivs jättebra på. Charbel säger att han är otroligt imponerad över Amirs utvecklingskurva eftersom han varken kunde läsa, skriva eller använda en dator innan han kom till Sverige.

– Han har kämpat hårt för att lära sig och det är otroligt inspirerande. Jag kan inte tänka mig hur det är att sitta på sitt rum varje dag och öva på att läsa och skriva på ett helt nytt språk, men det är så Amir har gjort. Han kommer gå långt i livet med den inställningen, säger Charbel.

Förutom att hjälpa Amir att söka jobb så säger Charbel att det har varit väldigt givande att få ta del av en annan kultur. – Man läser mycket om Afghanistan och ser mycket på nyheterna, men det är väldigt stor skillnad att träffa någon som kan berätta sin egen historia från landet. Man får en helt annan förståelse och en annan bild än den som media visar, säger Charbel.

Avslutningsvis så berättar Charbel att han är glad att han kunde göra skillnad genom att bidra med sin tid och erfarenhet. – Det behövs inte en massa pengar eller makt, det här är ett bevis på att man faktiskt kan göra stor skillnad ändå. För Amir har mentorskapet betytt massor och han säger att han haft tur som har träffat Charbel. Mentorskapet är nu officiellt avslutat, men Charbels och Amirs vänskap har bara börjat.

Tack också till Arvsfonden, Stockholms stads socialförvaltning och alla andra som är med och möjliggör Nema Problemas mentorprogram för ungdomar.