Bli mentor och hjälp en nyanländ att
ta steg mot arbetsmarknaden
Som mentor ska du:
- Ha erfarenhet av arbete och/eller utbildning i Sverige
- Vara motiverad och intresserad av att träffa och stötta en person som är ny i Sverige
- Kunna träffa din adept på eftermiddagar, kvällar eller helger
- Bo i Stockholms län
- Tala svenska och/eller engelska.
Som mentor förväntas du:
- Träffa din adept en gång i månaden
- Spendera ungefär 2-4 timmar per månad med din adept
- Delta i uppstartsträffen och avslutningsträffen
- Svara på mail och inbjudningar från Nema Problema.
Under 2024 samarbetar vi med Kompetensföretagen och Akademikerförbundet SSR
De nyanlända projektdeltagarna kommer att ha akademisk bakgrund inom det samhällsvetenskapliga området. I programmet kommer exempelvis ekonomer, jurister, socionomer, samhällsvetare och personalvetare matchas med mentorer med liknande erfarenhet. Du som läser detta kan göra en insats i projektet genom att agera mentor åt en nyanländ.
Anmäl dig här!
Du kan välja om du vill boka in ett telefonsamtal för en kort intervju, eller om du vill fylla i ett formulär.
OBS! Du bör få ett bekräftelsemail i samband med din anmälan. Om du inte har fått mailet ber vi dig att kontakta oss via kontakt@nemaproblema.se
Vanliga frågor
Du som har erfarenhet av arbete och/eller utbildning i Sverige, bor i Stockholms län, kan träffa din adept 1 gång i månaden, talar svenska och viktigast av allt: att du är motiverad och intresserad av att stötta en person som är ny i Sverige!
Under programmet förväntas du träffa din adept minst en gång i månaden. Vill ni ses oftare går det självklart bra, men en träff per månad är det båda åtar sig när man deltar i mentorprogrammet. Under programmet anordnas också fyra gemensamma träffar där du möter andra adepter och mentorer för att nätverka och bidra med dina erfarenheter av den svenska arbetsmarknaden. Totalt innebär detta en tidsåtgång på cirka 2-4 timmar i månaden under programmets 8 månader.
Självklart, tanken är att du och din adept träffas en gång per månad under 8 månader – var, när och hur bestämmer ni själva. Om du bara är tillgänglig vissa dagar och/eller reser mycket ställer det högre krav på planering och att ni kan höras digitalt, men det brukar gå bra ändå!
Din roll som mentor är att stötta och vägleda din adept utifrån personens behov, förutsättningar och mål. Ni navigerar tillsammans frågor som rör den svenska arbetsmarknaden, jobbsökning eller en specifik bransch. För adepten är det framför allt viktigt med en mentor som känner ett engagemang inför uppdraget och att ge den tid som behövs för att bygga en givande relation. Mer specifikt förväntas du som mentor att:
- känna motivation och intresse för att träffa och stötta en person som är ny i Sverige på dennes väg mot svensk arbetsmarknad.
- ha tid att träffa din adept 1 gång per månad under 8 månader.
- ha möjlighet att träffa din adept kvällstid eller helger då många adepter går i skolan på dagen.
- finnas tillgänglig och svara på mail när vi t.ex. informerar dig om kommande gruppträffar så att vi kan planera programmet på ett bra sätt.
- svara på de enkäter vi skickar ut för att hjälpa oss mäta resultatet av det vi gör och för att vi ska veta hur det går för er.
Nej, det finns inte någon förväntan på att du som mentor ska fixa ett jobb eller utbildningsplats till en adept, utan en mentors roll är att hjälpa adepten på vägen. Syftet med mentorskapet är främst att adepten ska få stöd, hjälp och ett utökat nätverk som ökar hens chanser att komma närmare det som hen vill jobba med i Sverige.
Vid matchning tar vi hänsyn till flera olika komponenter, bland annat yrkeserfarenhet, personlighet och vad man vill uppnå med programmet. Vi tar också adeptens behov och vilket stöd du som mentor kan erbjuda i beaktande, samt deltagarnas eventuella önskemål kring matchning
Nej, att vara mentor hos oss är ett volontäruppdrag och vi kan tyvärr inte betala ut någon ersättning.
Vi samarbetar med olika kommuner i Stockholm och majoriteten av adepterna får vi kontakt med genom SFI-skolor. Många hittar oss även via våra sociala medier eller rekommendationer.
Majoriteten av våra mentorer är vanliga privatpersoner som vill engagera sig ideellt, men vi har också samarbeten med företag som bidrar med mentorer.
Adepterna som deltar i mentorprogrammet kan skilja sig utifrån flera aspekter:
- Ålder: ålder varierar men de flesta är mellan 20-50 år.
- Bakgrund: det finns de som kommit till Sverige som flyktingar, andra har flyttat hit med sin partner och vissa har exempelvis studerat i Sverige och vill stanna för att arbeta.
- Tidigare arbetslivserfarenhet: vissa personer har utbildning inom ett visst område och har arbetat många år inom den branschen. Andra har arbetat med lite olika saker, eller har inte arbetat alls. Vissa av de lite yngre adepterna letar ibland efter sitt första jobb eller utbildning.
Adepten förväntas, precis som mentorn, att ha tid att träffas minst 1 gång i månaden och att vara motiverad och ha vilja att ta emot hjälp för att ta steg närmare arbetsmarknaden.
- 30 % av adepterna brukar hitta ett jobb under programtiden.
- 70 % vill fortsätta ses med sin match efter programmet.
- De allra flesta mentorer anger att de erhållit viktiga insikter om integrationsläget och i livet som ny i Sverige; upplevt en ökad känsla av mening; samt förbättrat sin förmåga att leda andra.
- Över 90 % tycker att det varit roligt att vara med i programmet.