Nema Problemas historia

Historian börjar i april 2014, då Robert Moldén och Philip Robertsson besökte ett barnhem i Ghana och kom på att idén att starta en ideell organisation präglad av entreprenörsanda. Då var Nema Problema inriktat på att stötta barn och ungdomar i Ghana och senare gjordes liknande satsningar i Ukraina och Uganda.

2016 reagerade Robert och Philip, tillsammans med Vilhelm Skoglund, på att integration ofta framställdes som svårt och läskigt. Deras erfarenhet var att det kan vara givande för alla att träffa människor med olika bakgrund och från olika kulturer.

I december 2016 la de ut ett inlägg på Facebook och bjöd in alla barn och ungdomar i Stockholm som inte hade någonstans att fira jul till Nema Problema. Inlägget fick stor spridning och nästan 200 ensamkommande barn och ungdomar dök upp.

Alla på julfirandet skrev varsin önskelista och efteråt var det tydligt vad de allra flesta önskade sig – en svensk kompis och ett jobb. Två saker som dessutom går hand i hand, eftersom två av tre jobbrekryteringar sker genom sociala kontaktnät. Det blev startskottet för Nema Problemas integrationsverksamhet!

Sedan dess har Nema Problema skapat tillfällen för nya och etablerade svenskar att träffas och visat att integration också kan vara kul och enkelt.