Tidigare i sommar hade vi en avslutningsträff med ett gäng mentorer och adepter som under 8 månader har träffats och hjälpts åt på vägen mot jobb. Under träffen delade adepten Minna med sig av otroligt fina ord om sin upplevelse av mentorprogrammet och om sin mentor. När vi skrev och frågade henne om vad som varit bäst med programmet och vad hon har lärt sig av att vara med i programmet svarade hon såhär.

Vad har varit bäst i mentorprogrammet?

Först och främst vill jag säga att ett mentorskap är ett koncept för att inspirera, utmana och utveckla människor i sin profession och person. Mentorskapet innebär att en mer erfaren person har rollen som förebild och erbjuder sin kompetens, erfarenhet, tid och sitt nätverk. I mentorsprogrammet fick jag tillfället att träffa min mentor och prata om olika ämnen. Exempelvis pratade vi om sociala koder på jobb och privat samt andra viktiga samhällsfrågor som är aktuella just nu, vilket jag tyckte var väldigt intressant och informativt och jag lärde mig mycket om det svenska samhället. Jag berättade om hur det är i samhället som jag kommer ifrån och vi pratade mycket om mitt favoritämne ledarskap och då fick jag en massa information om hur upplägget ser ut i Sverige gällande anställningsintervjuer och allt annat som jag inte hade så mycket information om. Jag fick även en bok av min mentor som heter Ledarskap i praktiken som han själv har skrivit. Vi som kommer från en helt annan bakgrund behöver verkligen ha någon som kan stötta oss för att lära oss samhällets koder, vardagsetiketter och oskrivna regler som gäller för det nya land som vi befinner oss i.

 

Vad har du lärt dig under programmet?

Genom mentorprogrammet fick jag stöd i min utveckling och utvecklade mina strategier för att nå mina mål. Det viktigaste som gjorde att jag blivit så inspirerad av programmet och min mentor var det att min mentor och jag är engagerade i volontärarbeten och vi är båda intresserade av ekonomi. Skillnaden är att han är framme och står på rätt spår nu och jag är på väg till samma spår och ska börja plugga ekonomi på avancerade nivå. Jag lärde mig att inte ge upp och kämpa mycket mer än förut. Varje träff skapade en energi som inspirerade mig och med glädje måste jag säga att jag nu har ett jobb som motsvarar min kompetens som redovisningsassistent. Jag har min mentor att tacka för många av de beslut som jag har fattat i min karriär, både professionella och privata. Att få lära känna min mentor och de andra mentorerna och prata om karriärrelaterade saker har varit så givande och det var inte förrän jag faktiskt fick en mentor som jag insåg hur mycket jag har saknat det. Med glädje måste jag säga att jag blev erbjuden till ett omvänt mentorsprogram från Stockholm stad där jag själv ska vara mentor, så det här är bara början för mig.

 

Varför tycker du att andra ska söka till programmet?

 Jag brukar rekommendera mina kompisar att följa detta program och skaffa en mentor. Jag tycker att genom mentorskapet får man tillgång till kunskap, erfarenhet och nätverk som sin mentor under lång tid har ackumulerat. Från mitt perspektiv kan en mentor vara till hjälp i olika situationer och faser i livet, beroende på hur mycket man är villigt att ta emot stöd och vill utvecklas. Om det finns en nyfikenhet att lära sig mer och båda parter vill hjälpa varandra, kommer mängden av lärande att bli mycket högre och samtidigt de lär sig utav varandra.