Hur ska man som nyanländ tänka för att lyckas med det nya livet i Sverige?  Hur hittar man ett jobb, vad gör man om man känner sig blyg och hur ska man tänka för att inte låta andra stå i vägen för ens drömmar? 


Leila Ali Elmi
, riksdagsledamot, Yasmine Sateei Berns, civilingenjör, poddare och egenföretagare samt Qamar al-Hkim, egenföretagare, gav i en inspirerande workshop svar på de frågorna. Alla tre har utrikes bakgrund och under kvällen berättade de för ungdomsmentorprogrammets deltagare om sina resor genom uppväxten till deras nuvarande livssituation. 

Hitta ditt inre Varför, var envis och var beredd på att hitta nya vägar till ditt mål om den första inte funkar”, tipsade Yasmine Sateei Berns som grundat podcasten Resan hit där hon intervjuat åttio personer med utländsk bakgrund om deras liv i Sverige.
”Var kaxig, hör av dig och ta kontakt med de personer du blir inspirerad av!”, fortsatte hon.
Se ett utdrag ur Yasmines berättelse i filmen här nedanför. 👇🏽

Leila Ali Elmi berättade om sin politiska kämparglöd som fått henne att orka hela vägen in till riksdagen, trots en hel del motstånd. Hon påminde om att inte glömma sitt inre värde som alltid består, oavsett hur man presterar. Att alla behöver ta plats och tro på sig själva, även om andras bemötande inte alltid är positivt.

”Sitt inte hemma och vänta på din chans, utan gå ut och träffa nya människor!”, uppmanade Qamar al-Hkim som kom till Sverige 2019 men som redan hunnit starta ett eget företag som stöttar jobbsökande i Sverige.

Stort tack till alla tre talare som spred kraft och motivation till alla som deltog!

Läs gärna mer om Yasmines företag My Jobz och hennes podcast Resan hit. Spana också in till Qamars företag Greetings Leaders

Tack till Allmänna Arvsfonden och Stockholms stad som stöttar Nema Problema i arbetet för integration!

 

julia och nader mentorskap

Intervju med Julia och Nader

Ett mentorskap kan se olika ut och formas efter adeptens behov. Julia och Nader blev kompisar genom att vara med i mentorskapsprogrammet för ungdomar.

Intervju med Julia och Nader

Gotlandsresa gruppbild 2019

Är du intresserad av att delta?

Läs om Nema Problemas mentorprogram och skicka in en intresseanmälan.

Våra mentorprogram