I vårt mentorprogram för akademiker matchar vi arbetssökande som är nya i Sverige med etablerade yrkesmentorer som har en liknande utbildning och/eller yrkeserfarenhet.

Florence och Duygu startade sin resa tillsammans som mentor och adept i oktober förra året. Nu, åtta månader senare, är programmet slut och båda berättar om hur oerhört lyckat det har varit för dom.

Florence berättar om hur hon fick nys om Nema Problema och varför hon valde att gå med i vårt yrkesmentorprogram:
“Hösten 2014 hörde jag en av grundarna till Nema Problema berätta om deras organisation och verksamhet på scenen på Oscarsteatern. Redan då väcktes känslan av att vilja vara med att bidra. Dock var jag redan mentor i ett annat program då, men jag sparade tanken om Nema Problema inom mig.

Vinter 2019 såg jag via sociala medier att Nema Problema nu startat ett yrkesmentorprogram. Jag blev genast mycket intresserad och skickade in en intresseanmälan. Inom kort ringde Vilhelm, en av grundarna upp för intervju. Vi hade ett långt samtal om mentorskap, värderingar och engagemang. I september var det kick off för programmet. Jag hade då fått veta att jag skulle få äran att bli mentor till en tjej i samma ålder, som likt mig hade erfarenhet inom hotell- och besöksnäring i sitt forna hemland.”


Duygu fyller i med att berätta om hur hon kom i kontakt med Nema Problema:
“Jag var ny i Sverige, hade kommit hit bara för 8 månader sedan och tack vare en ny bekant, alltså av ren slump hörde jag tala om Nema Problema. ‘Vilket klokt och effektivt projekt’ tänkte jag och skickade in en intresseanmälan.

Jag var verkligen förvirrad när Vilhelm och hans kollega ringde mig, de lyssnade på mig med stort tålamod medan jag berättade om mig och mina arbetslivserfarenheter på svenska! Efter en månad var jag ihopmatchad med en mentor som arbetade inom samma område som mig.

Florence beskriver vad dom har gjort tillsammans under den här tiden, vad som har varit extra kul och vad som har varit utmanande:
“Vi har alltid träffats i samband med en lunch. Men på senare tid har vi istället setts för en online-kaffe med tanke på rådande samhällssituation.
Redan på första mötet så gjorde vi en gemensam målbild – en kortsiktig och en långsiktig plan för vad vi skulle fokusera på under våra träffar. I början var det stort fokus på att skriva CV, fixa en Linkedin profil och att naturligtvis på att lära känna varandra. Extra kul var det när vi efter jul tillsammans fick fira ett stort framsteg – första anställningsintervjun.

Den ledde till en provanställning på ett av Stockholms fina hotell. Tyvärr kom ett virus emellan vilket gjorde att glädjen inte blev alltför långvarig då hotellet likväl hela besöksbranschen snabbt förlorade sina gäster och fick minska bemanningen… Men, idag finns en kontakt in och vi ser båda två hoppfullt på att möjligheten ges för Duygu att få komma tillbaka när hotellet öppnar upp hela sin kapacitet igen.”

Florence berättar även mycket positivt om programmet och sitt möte med Duygu:
“Jag vill ge en stor eloge till Nema Problema och Vilhelm som verkligen har gjort ett gediget jobb med att matcha mentor och adept. Våra samtal ger mig väldigt mycket, Duygu är en mycket klok och intellektuell människa. Och inte minst väldigt stark! Jag imponeras av hennes driv och engagemang att vilja lära sig svenska och allt nytt om Sverige. Hon och hennes familj har betalat ett högt pris för att starta om i ett nytt hemland, och fått försaka mycket på vägen. Trots utmaningar har hon alltid ett positivt synsätt, något som jag beundrar henne för och inspireras av.”

Duygu berättar hur hon och Florence blivit nära vänner under den här tiden:
“Tack vare min mentor Florence och Nema Problema fick jag tillbaka mitt självförtroende! Att befinna sig i ett nytt land var en stor utmaning: ett nytt språk, inget nätverk och inga arbetslivserfarenheter i landet. Genom programmet märkte jag att jag inte var ensam, omkring mig hade jag underbara människor som ville hjälpa mig med att förstå svenska samhället och vara en del av det.

Florence påminde mig att jag hade en karriär samt många års erfarenhet inom branschen, det var dags att utnyttja dem och hitta mitt drömjobb! Vi pratade om jobbsökande, om rekryteringsprocesser, om hur besöksnäringen ser ut i Sverige och mycket mer.  Men viktigaste av allt är att hon var där för mig och stöttade mig i det här nya kapitlet i mitt liv – med sin oändliga energi, värdefulla tips och med det härligaste pep-samtal någonsin strax innan min första intervju!
Hotellbranschen drabbades hårt av rådande läget och jag, som många andra, förlorade mitt jobb. Nya möjligheter kommer att dyka upp förstås, men att hitta en ny och kär vän är svårt och jag känner mig lycklig för det!”

På frågan om vad de vill säga till personer ute i Sverige som funderar på att söka till programmet så svarar Florence:
“Ta chansen! Det är otroligt utvecklande och lärorikt att få lära känna en ny människa. Mötena vidgar ens perspektiv och förståelse hur det är att var ny i ett nytt land. Att få hjälpa och stötta en människa att komma in i svenska samhället är en otroligt viktig del och du får så mycket tillbaka på vägen. Så ansök idag, din insats behövs.”


Duygu stämmer in:
“Jag håller helt och hållet med, ta chansen. Att träffa nya människor, lyssna på andra åsikter, få reda på nya saker om landet eller om yrket är viktigt och utvecklande för både oss människor och samhället.”

Intervju med Deborah och Erik

Deborah är en av deltagarna i mentorprogrammet. Hennes mentor är Erik och i en intervju berättar båda om sina förväntningar.

Intervju med Deborah och Erik

Vill ditt företag vara med?

I mentorprogrammet för akademiker matchas nyanlända med mentorer som har liknande utbildning och/eller yrkeserfarenhet, det ger ett bra stöd som leder närmare sysselsättning.

Om ditt företag är intresserade av ett samarbete kan ni maila oss på info@nemaproblema.se.