I vårt mentorprogram för akademiker matchar vi arbetssökande som är nya i Sverige med etablerade yrkesmentorer som har en liknande utbildning och/eller yrkeserfarenhet.

Per och Afroditi gick med i yrkesmentorprogrammet under hösten 2019, vilket har lett till både ett nytt jobb för Afroditi och mer självkänsla kring det svenska språket. Samt massor med glädje för båda.

 

Afroditi, berätta lite mer om varför ville du vara med i det här programmet?
Arbetsmarknaden för invandrare är ganska tuff, särskilt för arkitekter som jag själv. Jag gick med i programmet i ett försök att utöka mitt nätverk och hitta ett jobb inom området.

Sen du gick med i programmet, vad, om något, har förändrats i ditt liv? Vad var det som ledde till den här förändringen?
Bara det faktum att jag träffade Per var en riktig glädje för mig! Jag besökte hans arbetsplats och insåg att detta inte är skrämmande som jag trodde. Det var trevligt att prata svenska med en modersmålstalare, det gjorde det möjligt för mig att förstå språket bättre. Det som förändrats i hög grad är att jag känner mig mer bekväm med att prata svenska, även om jag inte är flytande i det. Jag hittade ett jobb där jag kommer att prata svenska, vilket jag har Per att tacka för.

Per, hur kommer det sig att du valde att engagera dig som mentor?
Min arbetsgivare, Stockholmshem ledde mig in på spåret. Vi har haft en gemensam ambition inom bolaget att delta i programmet, det gjorde att jag blev nyfiken och intresserad.

Har du fått ut något av mentorprogrammet? Vad i så fall?
Jag har lärt mig mycket om hur det är att vara ny i Sverige och såklart har jag lärt känna en ny människa, det har dessutom varit enormt roligt.

Har du någon rekommendation till någon som funderar på att bli mentor?
Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att en mentor inte kan allt och inte har möjlighet att hjälpa till med allt. Men även ett litet stöd är säkert värdefullt för adepten.
Slutligen: Våga testa! Jag inser att det inför första mötet kan kännas lite nervöst. Men det är inte så farligt.

Intervju med Deborah och Erik

Deborah är en av deltagarna i mentorprogrammet. Hennes mentor är Erik och i en intervju berättar båda om sina förväntningar.

Intervju med Deborah och Erik

Vill ditt företag vara med?

I mentorprogrammet för akademiker matchas nyanlända med mentorer som har liknande utbildning och/eller yrkeserfarenhet, det ger ett bra stöd som leder närmare sysselsättning.

Om ditt företag är intresserade av ett samarbete kan ni maila oss på info@nemaproblema.se.