Häromdagen avslutade vi en omgång av vårt yrkesmentorprogram som vi arrangerat tillsammans med vår guldsponsor S&P Global Stockholm. Vi imponeras av företag som låter sin personal engagera sig för ett bättre samhälle och är djupt tacksamma över vårt samarbete med S&P Global. En summering av resultatet ger att:

  • 14 av 15 uppstartade par genomförde hela programmet
  • 40 % fler adepter hade ett avlönat jobb vid utgången än vid ingången av programmet
  • 80 % av adepterna anger att de har fått ett större nätverk
  • 65 % av adepterna anger att de har fått en värdefull referens
  • 93 % anger att de är nöjda med programmet (genomsnittsbetyg 4,4 (0-5)

Superbra jobbat alla deltagare, bravo!

Vi avslutade med att ställa några frågor till Sandra som jobbar som kreditanalytiker på S&P Global och som tog chansen att bli mentor samt hennes adept Hanieh som arbetat med IT i 14 år innan hon kom till Sverige.

Hanieh, varför ville du vara med i programmet?

Första gången jag träffade på Nema Problema så kände jag att det ska skapa en bra möjlighet för att träffa människor och hitta ett jobb.

Sedan du gick med i programmet, vad, om något, har förändrats i ditt liv?

Efter några månader förstod jag att jag behöver plugga mycket mer och behöver känna olika människor för att hitta ett bra jobb. Jag trivs med min mentor Sandra som hjälpt mig mycket med kontakt med Arbetsförmedlingen och liknande. Nu känns det bra och jag har bättre självförtroende. Min svenska har också förbättrats. Jag tycker att mitt mål är tydligare.

Mentorprogrammet hjälper personer som mig att lära känna en ny arbetsmiljö. Det finns stora skillnader mellan mitt hemland och svenska arbetsmarknaden. När jag kom till Sverige trodde jag att jag kunde använda min erfarenhet av att arbeta med IT 14 år. Men efter att ha träffat Sandra förstod jag att jag måste justera mitt tankesätt och min strategi för att nå mitt mål.

Sandra, hur kommer det sig att du valde att engagera dig som mentor?

Det känns som ett ganska enkelt sätt där jag kan bidra med någonting, att min arbetserfarenhet kan hjälpa och göra nytta för någon annan.

Har mentorprogrammet gett dig något? Vad i så fall?

Framförallt en ny vän. Jag tror att vi kommer vara vänner och fortsätta ses även efter programmet. Även insikt i hur det är att vara ny på den svenska arbetsmarknaden och vilka problem som finns när man ska ha kontakt med Arbetsförmedlingen och söka jobb på ett annat språk än sitt modersmål.

Har du någon rekommendation till någon som funderar på att bli mentor?

Gör det! Det är ett enkelt sätt att ge lite av din tid och du får väldigt mycket tillbaka. Jag blir väldigt glad varje gång jag träffas med Hanieh och märker att hon har gjort framsteg, som att t.ex. förbättra sin svenska. Och jag hoppas att jag i alla fall har haft ett litet finger med i den utvecklingen.

______________________________

Stort tack alla som deltagit, tack S&P Global för att ert fantastiska samhällsengagemang och tack även till Stockholms stad som varit med och möjliggjort omgången genom att koppla ihop oss med drivna adepter!

Intervju med Deborah och Erik

Deborah är en tidigare deltagare i mentorprogrammet. Hennes mentor är Erik och i en intervju berättar båda om sina förväntningar.

Intervju med Deborah och Erik

Vill ditt företag vara med?

I mentorprogrammet för akademiker matchas nyanlända med mentorer som har liknande utbildning och/eller yrkeserfarenhet, det ger ett bra stöd som leder närmare sysselsättning.

Om ditt företag är intresserade av ett samarbete kan ni maila oss på info@nemaproblema.se.